Journal: American Psychiatric Association News
Authors: ד"ר מארק ג'ורג'
בתחילת הדרך הגרייה המוחית נחשבה לרעיון מרחיק לכת וחידוש יוצא דופן כיום זהו הסטנדרט לטיפולים מורכבים המצילים חיי אדם מדי יום.
אני חי קרוב לחוף הים שליד צ’רלסטון, דרום-קרוליינה, שם אני נהנה לפעמים מגלישת גלים. במהלך הגלישה, אני יושב על הגלשן שלי וצופה בגלים המתקרבים, בוחר את הגל שנראה הכי טוב, חותר אליו ואז מתזמן את הגלשן שלי עם הגל. ברגע שאני על הגל, האדרנלין עולה, ואני נשאר למעלה ככל שהגל מאפשר לי ונהנה מהחוויה.
לתחושה הזו קוראים “pura vida” – קיום מלא אושר והכרת תודה. ניתן לדמות את הקריירה שלי בדימות מוחי ולאחר מכן בגרייה מוחית לרכיבה על גל מרהיב ביופיו.
שיטות ההדמיה המוחית וכלי הניתוח החדשים שינו מקצה לקצה את היכולת שלנו להבין ולראות את המוח. אני זוכר את היום, במהלך ההתמחות שלי, בו הגיע אלינו סורק ה-MRI הראשון. למרבה האכזבה, מטופל עם שיתוק קשה של מחצית הגוף קיבל תוצאת סריקה “תקינה” ב-MRI. היה לנו עוד הרבה מה ללמוד. (אירוע מוחי איסכמי חריף לא ניתן היה לזיהוי באמצעות MRI.) כיום יש ברשותנו מכשירי MRI רובוטיים עם היכולת להציג מבנים ותפקודים, ואף להשוות תוצאות סריקה של מטופל בודד עם אלפי סריקות אחרות ברשת התקשורת האנושית. אנחנו יכולים למפות את החלקים המדויקים של המוח המעורבים במרבית הפעולות, ואילו אזורים קורטיקליים שולטים על מבנים מוחיים עמוקים יותר. PET, SPECT (טומוגרפיית פליטת פוטון בודד) ו-EEG מתקדם יכולים לגלות לנו מידע מדהים אודות המטופלים שלנו.
ולמרות שההתקדמות בדימות מוחי הייתה מדהימה, שיטות הגרייה המוחית הן ההתפתחות המדעית המסעירה ביותר בקריירה שלי. שיטות הגרייה המוחית הפכו מחידוש יוצא דופן ורעיונות מרחיקי-לכת לטיפולים מורכבים המצילים כיום חיי אדם מדי יום. התרשים להלן מציג את מספר הפרסומים המדעיים בשנה שהמונח “גרייה מוחית” מוזכר בהם. אם בשנה בה נולדתי – 1958 – מספר הפרסומים הללו שאף לאפס, כיום כ-7,000 פרסומים בשנה מכילים את מילות המפתח “גרייה מוחית”. זאת ועוד, רשות המזון והתרופות האמריקנית (ה-FDA) מאשרת כיום שיטה חדשה לטיפול בהפרעה מוחית חמורה נוספת כמעט מדי חודשיים.
למרות שאני וכמה מעמיתיי ידענו איכשהו שגרייה ממוקדת של המוח תיטיב עם מטופלים פסיכיאטריים, היינו מיעוט זעיר, והרעיונות שנמצאים כיום בזרם המרכזי נחשבו באותם ימים לכפירה. לפסיכיאטריה היו מסורות ארוכות-שנים של טיפולים באמצעות שיחות ותרופות, אך לניתוחי מוח פסיכיאטריים וגרייה מוחית היה עבר שנוי במחלוקת. טיפול בנזע חשמלי היה ועודנו מציל חיים, אך עוד לא המצאנו אז את השיפורים המודרניים המפחיתים את תופעות הלוואי הקוגניטיביות והאחרות שלו.
היה לי המזל לראות את אחת ממכונות ה-TMS הראשונות ששימשו למחקר כאשר שהיתי בתת-ההתמחות הראשונה שלי בדימות בבית-החולים Queens Square בלונדון. לאחר מכן, התאפשר לי לבצע מחקרים עם גילויים חשובים במהלך תת-ההתמחות הבאה שלי במכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בבת’סדה, מרילנד. לאורך שנים רבות, שיפרנו את שיטות ה-TMS ואז הזנקנו מחקר קליני בתעשייה, ואילו ה-NIH פרש את חסותו על מחקר ה-OPT-TMS. ה-FDA אישר את הגרייה המוחית לשימוש קליני ב-2008, וההתפתחויות בתחום גדלו מאז ככדור שלג. כיום, ישנם לפחות שבעה מכשירי TMS המאושרים על-ידי ה-FDA לטיפול בדיכאון, וכנראה יותר מ-40 יצרני מכשור TMS בעולם. חברי ועמיתי ד”ר הרולד זקהיים פרסם לאחרונה מחקר רב-משמעות ובו תוצאות אמיתיות של מטופלים עם דיכאון עמיד לטיפול שקיבלו טיפולי TMS בשנים שלאחר אישור ה-FDA. כ-30% מן המטופלים שניסו טיפול תרופתי שלא הצליח השיגו רמיסיה באמצעות ה-TMS, ובקרב 30% נוספים חומרת התסמינים פחתה במחצית לפחות. בנוסף, טיפול ה-Deep TMS של BrainsWay קיבל אישור FDA לטיפול בהפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), דיכאון וחרדה והפסקת עישון. מחקרים מדעיים מלהיבים מדייקים את מיקום הסליל בכל אדם בהתבסס על דימות, סמנים ביולוגיים כגון שינויים בקצב הלב, תסמיני הדיכאון או שילובי תסמינים שונים. חוקרים אחרים מפחיתים את משך הטיפול משישה שבועות לשבוע אחד. אפילו ביצענו גרייה מוחית במצב של חוסר כבידה, כהכנה לטיפולי TMS וצורות אחרות של גרייה מוחית במשימות חלל שייצאו לכוכבי לכת אחרים.
הגולש הנלהב שבתוכי צועק: “קוואבנגה!” איזה גל!
היבט מעניין נוסף של שיטות הגרייה המוחית הוא שהן אינן מתחרות בתרופות או בטיפול באמצעות שיחות. הגרייה המוחית מקבצת לתוכה את מסורות הטיפול השונות של הפסיכיאטריה. למעשה, שיטות הגרייה המוחית פועלות בחוזקה יתרה כאשר הן משולבות עם טיפולים אחרים. אישורי ה-TMS האחרונים לגמילה מעישון ו-OCD מחייבים גירוי של חרדה או כמיהה לסיגריות במהלך הגרייה. בנוסף, תרופות מסוימות מגבירות את גמישות ה-TMS, ובכך סוללות את הדרך לטיפול תרופתי משולב בעתיד.
מחקרים לא פחות מלהיבים עוסקים בצורות אחרות של גרייה מוחית, כולל גרייה של עצב הואגוס (VNS) דרך הצוואר או עליות הלב; גרייה מוחית בזרם ישר או מתחלף (tDCS או tACS); והשיטה החדשנית ביותר, דחפים על-קוליים. השיטות הללו מדהימות, ומערבות אמצעי חישה במעגל סגור וחידושים נוספים דמויי “מלחמת הכוכבים”. עם זאת, הגורם המגביל את השימוש בהם היא שאין כיום מספיק חוקרים קליניים בתחום הפסיכיאטריה שיכולים לסייע בהנגשת הרעיונות הנהדרים האלה מהמדף אל החולה.
למרות שגדילתן ופריחתן של שיטות הגרייה המוחית היא סיפור מרהיב, שיעורי הדיכאון, ההתמכרות וההתאבדויות ממשיכים לטפל. שיטות אלה לגרייה מוחית עדיין לא יצרו שינוי של ממש בבריאות הנפשית הכוללת של האוכלוסייה. יכול להיות שחלק מן הדבר נובע גם מהיעדר מודעות. לצערנו, בארה”ב, פחות מ-5% מן המטופלים הסובלים מדיכאון והעומדים בקריטריונים לטיפול בגרייה מוחית מקבלים בסופו של דבר את הטיפול. בנוסף לחוסר השכלה בתחום, גם העלות הגבוהה וחוסר היעילות בשימוש בטכנולוגיה מהווים ככל הנראה חסם נוסף.
האם אנו יכולים לפתח שיטות פחות יקרות לגרייה מוחית, שאולי ניתן יהיה להשתמש בהן בבית? גרייה מוחית בזרם ישר, גריית עצב הוואגוס דרך העור וטכנולוגיות אחרות כבר נבדקות היום בשימוש ביתי. אם הן יוכיחו את עצמן, אולי הן יגרמו להשפעה גדולה יותר, במיוחד במהלך ולאחר מגפת הקורונה, כאשר המטופלים מחפשים טיפולים שניתן לקבל בבית.
למרבה המזל, אני עדיין רוכב על גלשן הגרייה המוחית שלי. הגל המדהים של שיטות הגרייה המוחית ממשיך לגדול ולצבור תאוצה. שיטות הגרייה המוחית עוזרות לפסיכיאטרים לטפל במטופלים שלנו, להפחית את מצוקתם, להילחם בסטיגמות ולגלות כיצד פועל המוח האנושי בבריאות ובחולי. איזו חוויה נפלאה זו הייתה ועוד תהיה.
זינוק בפרסומים אודות גרייה מוחית:
מספר הפרסומים המדעיים העוסקים בשיטות שונות של גרייה מוחית לטיפול במחלות נפש גדל דרמטית לאורך העשורים האחרונים.
מחבר המאמר:
ד”ר מרק ג’ורג’ הוא פרופסור בכיר לפסיכיאטריה, נוירולוגיה ורדיולוגיה, והוא כיום ראש הקתדרה על שם לייטון מק’קרדי באוניברסיטה הרפואית של דרום-קרוליינה. בנוסף, הוא משמש כפסיכיאטר ומנהל את מרפאת ה-TMS בבית החולים הצבאי ע”ש רלף ג’ונסון בצ’רלסטון. הוא העורך הראשי של העיתון המדעי Brain Stimulation: Basic, Translation and Clinical Research in Neuromodulation (גרייה מוחית: מחקר בסיסי, יישומי וקליני במודולציה עצבית) ונמצא ב-board המדעי של חברת BrainsWay.
מתרגם: דר’ ולדי דבוייריס
למקור באנגלית, לחצו כאן.
קרדיט על תמונה ראשית: wirestock, www.freepik.com