טיפול בדיכאון באמצעות בינה מלאכותית

דיכאון הוא הפרעה הפוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של הסובל ממנה. מטופלים רבים מוצאים כי תסמיני הדיכאון שלהם עמידים בפני טיפולים נפוצים שנחשבים ליעילים יחסית, מה שמוביל לחיפוש מתמשך אחר אפשרויות טיפול חדשות ומבטיחות. בין הגישות החדשות הללו, טיפול בבינה מלאכותית בדיכאון המיושם כיום במספר הולך וגדל של חולים. קראו הלאה לקבלת מידע נוסף.

Artificial Intelligence and Depression

דיכאון: ריקנות רגשית מתמשכת

רבים תוהים איך מרגיש דיכאון, והאם הוא זהה לעצב. התשובה לשאלה האחרונה היא מעט יותר פשוטה: על פי האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה (APA), דיכאון מוגדר כמצב רוח ירוד משמעותית לאורך תקופה מתמשכת. התחושה יכולה להיות דומה לעצב, אשר ניתן לראות בו כאב נפשי. עם זאת, יש לו קווי דמיון מסוימים לאבל, יש תחושה שמשהו הלך לאיבוד – חוסר תקווה שדברים ישתפרו אי פעם, עצבנות בשל המצב הנפשי הרע של האדם. דיכאון כולל לעתים קרובות גם תסמינים קוגניטיביים, כגון הסחת דעת וקשיי ריכוז, ירידה ביכולת הזיכרון וחוסר החלטיות. תסמינים התנהגותיים אפשריים כוללים גם הזנחה (במיוחד של היגיינה אישית), פגיעה עצמית ואובדנות. לבסוף, דיכאון עלול לגרום לתסמינים גופניים, כגון הפרעות בדפוס השינה, רמות אנרגיה נמוכות ושינויים משמעותיים במשקל הגוף שלא כתוצאה מדיאטה. כל זה אומר שלמרות שעצב הוא בהחלט מאפיין משמעותי של דיכאון, ההפרעה יכולה להתבטא באמצעות מגוון סימנים ותסמינים אחרים.

בעוד שרשימת התכונות שלמעלה יכולה לסייע בהבנה של הדיכאון ברמה “הטכנית”, היכולת של מטופל להסביר איך דיכאון מרגיש עשויה להיות מוגבלת. הדבר נובע ממדד מרכזי נוסף של הפרעה זו: ריקנות. דיכאון הוא הפרעה במצב רוח, המשפיעה על הרגשות של האדם. עם זאת, גם במחקר כמותי וגם במחקר איכותני נמצא שוב ושוב כי היעדר של רגש או ניתוק מהנוף הרגשי של האדם, הוא שמדווח לעתים קרובות על ידי אלו המתמודדים עם דיכאון. אנשים שמוצאים את עצמם בעיצומה של אפיזודה דיכאונית מתארים שהם נבלעים בים גועש, או עומדים מאחורי מחיצה שמפרידה אותם מהרגשות שלהם, כמו גם משאר העולם. יש במקום הזה עצב, אבל לאו דווקא מהסוג החריף שעלול להיות מורגש במהלך חוויה כואבת רגעית. במקום למשוך בפתאומיות במיתרי הלב, הדיכאון מכביד על היום, מעמעם את האורות ומחכה שיקבלו אותו כנקודת המבט החדשה והמרכזית על החיים.

טיפולים מומלצים ויעילים לדיכאון

הפרעה שיכולה להשפיע על רווחתו של האדם באופן כה עמוק דורשת לעתים קרובות טיפול יעיל מאוד, אך שעדיין יהיה נסבל. בהתבסס על עבודה מקיפה בשטח ובמעבדה, FDA אישר מספר אפשרויות לטיפול בדיכאון בשל בטיחותן ויעילותן המוכחות:

מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI). על ידי הארכת תקופת הפעילות של מוליך עצבי בשם סרוטונין, קבוצה זו של תרופות נגד דיכאון יכולה לסייע באיזון מצב הרוח ולהפחית את חומרת תסמיני הדיכאון. למרות היתרונות הללו, תרופות SSRI יכולות לגרום לתופעות לוואי לא רצויות, כאשר שתיים מהנפוצות שבהן הן עלייה במשקל והפרעות בתפקוד המיני. זה יכול לגרום למטופלים להפסיק לקחת אותן ולעכב את תהליך השיקום.

פסיכודינמיקה. טיפול פסיכודינמי עוזר להדריך את המטופל אל היציאה מהדיכאון בסביבה בטוחה ומקבלת על ידי הכרה בהשפעות המזיקות שיש למצב זה על חייו. יחד עם המטפלים שלהם, מטופלים העוברים טיפול פסיכודינמי מתחילים לפרק את מערכות היחסים, החוויות והמצבים שאולי תרמו להתפתחות הדיכאון שלהם. ככל שאנשים לומדים יותר על עצמם ומקבלים את הכאב שלהם כחלק אינטגרלי, אם כי לא מוחלט מסיפור חייהם, הם יכולים לקוות לזכות בתחושת רווחה יציבה יותר ולראות את הקשיים שלהם כאבנים משובצות בתוך אריג חיים גדול יותר.

גרייה מגנטית מוחית (TMS). אלה שמחפשים טיפול רפואי לדיכאון שלהם וחוששים מתרופות נוגדות דיכאון או שתכשירים אלו אינם עוזרים להם בצורה מספקת, עשויים להפיק תועלת רבה מ-TMS – גרייה מוחית מגנטית, אפשרות טיפול לא פולשנית המסייעת לווסת את הפעילות העצבית של מבני המוח שנמצאו קשורים להופעת דיכאון. TMS בדרך כלל אינו גורם לתופעות לוואי משמעותיות או ארוכות טווח, וניתן לשלבו עם צורות טיפול אחרות כגון טיפול בשיחות או בתרופות כדי להגביר את יעילותם הכוללת. לאחר טיפולים חוזרים, מטופלים מדווחים על ירידה בחומרת התסמינים, מה שמאפשר להם לחזור לאיכות חיים טובה יותר.

למרות שאפשרויות הטיפול הנ”ל נחשבות ליעילות יחסית, מטופלים רבים הנאבקים בדיכאון עדיין מוצאים שהן לא מספיקות. מטופלים אחרים חווים תופעות לוואי כה חמורות מתרופות SSRI או תרופות נוגדות דיכאון אחרות, עד שאין ביכולתם להמשיך בטיפול. כתוצאה מכך, מעל 40% ממטופלים שאובחנו עם הפרעת דיכאון מג’ורי (MDD) נחשבים לעמידים לטיפול, כלומר, לפחות שני סוגים של תרופות נוגדות דיכאון היו לא יעילות עבורם או לא נסבלו טוב. זה הוביל את החוקרים להמשיך ולחפש חלופות חדשות שיכולות סוף סוף להציע למטופלים כאלה הקלה אמיתית בתסמינים.

בינה מלאכותית ודיכאון: האם העתיד כבר כאן?

בינה מלאכותית היא אפשרות טיפול חדשה ומלהיבה בעולם בריאות הנפש, הן בשל הפוטנציאל שלה כטיפול יעיל והן בשל יכולתה להציע תמיכה למספר רב של מטופלים בכל רגע נתון.

חוקרים ומפתחים שואפים להציע טיפולי בינה מלאכותית המעוררים תחושת בטיחות רגשית המבוססת על נגישות, היענות ומעורבות גבוהה.

ככל שטכנולוגיית בינה מלאכותית אוספת מידע נוסף על כל מטופל בודד, היא מסוגלת להתאים את עצמה לצרכים הספציפיים שלו ולבצע אופטימיזציה מתמדת של הטיפול המוצע. זה יכול לספק למטופלים תחושת התקשרות רבה יותר של פלטפורמת הטיפול בבינה מלאכותית שלהם: ככל שהם יעסקו בה יותר וככל שהם יקבלו יותר תועלת מהטיפול שלהם, כך הם יעריכו יותר את הטיפול בבינה מלאכותית.

הזמינות המדהימה שמציעה הבינה המלאכותית יכולה להיות מועילה במיוחד במקרים של דיכאון, שבהם המטופל מסתגר בתוך ביתו ומסרב להיפגש עם אנשים אחרים. עם בינה מלאכותית, הטיפול יכול להתקיים בכל פעם שמתעורר צורך, ומכל פלטפורמה מקוונת שבה הוא נתמך. הזמן והמקום כבר אינם מהווים מכשול.

החסרונות של טיפול נגד דיכאון בבינה מלאכותית קשורים בעיקר לעובדה שמדובר בשיטה חדשה ולחוסר הקשר האנושי. המתנגדים מתמקדים בדרך כלל בנקודה האחרונה, ומדגישים את החשיבות של אינטראקציה אישית בכל צורה של תמיכה בתחום בריאות הנפש, במיוחד כשמדובר במצב מבודד כמו דיכאון. הסיכויים הגבוהים להסחת הדעת, כמו גם חוסר מבניות הולמת שעלולה להיות בטיפולים כאלה, גם הם מעוררים חשש.

לפי שעה, טיפולי בינה מלאכותית לדיכאון ניתנים בעיקר באמצעות אפליקציות לטלפון חכם. מחסור בנתונים ארוכי טווח אינו מאפשר להגיע למסקנות חותכות בנוגע לצורת טיפול זו, אם כי מספר גדל והולך של אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש מצהירים שהם מצפים לכך שטכנולוגיית בינה מלאכותית תהפוך לחלק בולט בעבודה הקלינית שלהם בעתיד.