Deep TMS הוא טיפול מהפכני בדיכאון אשר שינה את פני תחום בריאות הנפש ואושר על ידי ה-FDA כטיפול בטוח ויעיל במצבים של דיכאון וחרדה באמצעות טכנולוגיית ה-H-Coil של BrainsWay המוגנת בפטנט.
ב-Deep TMS נעשה שימוש בשדה מגנטי שמצליח להגיע באופן ישיר לאזורים נרחבים יותר ועמוקים יותר במוח ומווסת את הפעילות העצבית של המבנים במוח הידועים כקשורים לדיכאון, במיוחד קליפת המוח הקדם-מצחית הגבית-צדית (DLPFC).
מחקרים מדעיים מגלים שוב ושוב כי Deep TMS הוא טיפול יעיל ביותר המסוגל לחולל שיפור מהותי בבריאות הנפשית של מטופלים, לשכך את תסמיני הדיכאון ולשפר משמעותית את איכות החיים.
Deep TMS איננו פולשני, ולכן נחשב לטיפול בעל סבילות גבוהה שאינו גורם לתופעות לוואי קשות או ארוכות-טווח. הוא אינו כרוך בתקופת החלמה ארוכה ומאחר שכל טיפול אורך 20 דקות, ניתן לשלב אותו בקלות בשגרת יומו של המטופל.
דיכאון, או הפרעת דיכאון קליני (MDD), מוגדר על ידי האגודה האמריקנית לפסיכיאטריה כהפרעת מצב רוח המתאפיינת בירידה משמעותית באיכות החיים של החולה, במספר תחומים.
מבחינה רגשית, דיכאון כרוך בדרך כלל בעצבות רבה, בתחושת בדידות ובהיעדר תקווה או יכולת למצוא הנאה. הוא גם גורם למחשבות ולפעולות מזיקות שמפחיתות את רמת התפקוד.
פילוח דמוגרפי של הסובלים מדיכאון: על פי המכון הלאומי לבריאות הנפש (NIMH), אחד מתוך כל 15 אנשים באוכלוסיה הבוגרת סובל מדיכאון (6.7%). בארה”ב, 17.3 מיליון מבוגרים (7.1%) מדווחים כי חוו אפיזודה אחת או יותר של דיכאון במהלך חייהם.
הגורמים האפשריים לדיכאון: נמצאו מספר גורמי סיכון המעלים את הסיכוי לפתח MDD, ביניהם: גנטיקה, נטייה למצבי רוח הפכפכים, סביבת הגידול בילדות, אירועי חיים משמעותיים וקיומו של מצב רפואי כלשהו או של הפרעה נפשית אחרת.
הודות לפריצות דרך משמעותיות במחקרים ובשטח, פותחו מספר שיטות לטיפול נפשי בטוח ויעיל נגד MDD. אחת מהן היא הטיפול ב-Deep TMS, אשר פותח כדי לתת מענה לבעיות שנותרו לאחר הטיפולים הקונוונציונליים ב-MDD או שצצו בעקבותיהם:
טיפולים באמצעות מכשור רפואי: קיימות מספר טכנולוגיות רפואיות לטיפול בדיכאון, כאשר הטיפולים בנזעי חשמל (ECT), ב-TMS וב-Deep TMS זוכים להכרה מקצועית.
ECT: הטיפול בנזעי חשמל גורם לסדרה של פרכוסים, שמעוררים את הפעילות העצבית של המוח. ECT, ששימש במקור לטיפול בסכיזופרניה, נמצא בהמשך כמסייע גם במקרים של דיכאון עמוק, וכיום זהו השימוש העיקרי בו.
למרות ש-ECT מאוד יעיל, הוא לא מתאים לכל אחד. הוא מחייב טיפול תחת הרדמה מלאה, דבר שמסבך את תהליך ההחלמה. תופעות הלוואי שלו עלולות להיות חמורות, וביניהן אובדן הזיכרון לטווח קצר. בנוסף, עקב הכמות הרבה של מידע מוטעה סביב שיטה זו, מטופלים רבים חוששים לנסות אותה.
TMS רפטטיבי קונוונציונלי: השיטה של גרייה מגנטית מוחית, שהפכה זמינה לציבור בשנת 2008, היא שיטה לא פולשנית לטיפול בדיכאון. מדובר במכשיר שלרוב מגיע בצורת הספרה 8 המוחזק ביד, ושולח פולסים אלקטרומגנטיים כדי לווסת את הפעילות העצבית של מבנים במוח שזוהו כמקור לדיכאון.
למרות ש-rTMS (TMS רפטטיבי) הוכח קלינית כשיטת טיפול בטוחה ויעילה, הגרסה המקורית הסטנדרטית הזו של TMS מוגבלת מבחינות מסוימות: ההיקף הצר יחסית של הסליל בצורת הספרה 8 גורם לכך שבכל זמן נתון, רק מבנה מוקדי מסוים במוח ניתן לוויסות, דבר שגורם לקשיים במיקוד המכשיר במהלך הטיפול. עם ה-rTMS הסטנדרטי גם קשה לגרות מבנים עמוקים בצורה ישירה, כך שרמת היעילות שלו יורדת.
Deep TMS: גרייה מגנטית מוחית עמוקה היא גרסה מתקדמת של הטיפול ב-rTMS הסטנדרטי, המצליחה להתמודד עם הבעיות שאפיינו את קודמתה. גם Deep TMS הוא טיפול לא פולשני, העושה שימוש בשדה מגנטי לוויסות יעיל ובטוח של הפעילות העצבית במבנים במוח הקשורים לדיכאון ולבעיות נפשיות אחרות. Deep TMS אינו מחייב הרדמה או החלמה, ולכן ניתן לשלב אותו בשגרת יומו של המטופל.
הרמות הגבוהות של בטיחות ויעילות שמאפיינות את הטיפול ב-Deep TMS העניקו לו בשנת 2013 את אישור ה-FDA לטיפול בדיכאון. Deep TMS הוא המכשיר הרפואי הלא פולשני היחיד שקיבל את אישור ה-FDA לטיפול ב-OCD ולטיפול גמילה מעישון. הוא קיבל גם את סימון CE האירופי לטיפול בדיכאון, ב-OCD, גמילה מעישון ובמספר הפרעות נפשיות ונוירולוגיות אחרות.
פסיכותרפיה: פסיכותרפיה – היא טיפול רגשי באמצעות שיחות עם איש מקצוע מתחום בריאות הנפש על מנת להבין טוב יותר את החוויות האישיות של המטופל ולשפר את הרווחה הנפשית. בין שיטות הפסיכותרפיה הנפוצות בשימוש לטיפול בדיכאון, ניתן למנות את הפסיכודינמיקה, את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT) ואת הטיפול הבין-אישי (IPT). גם קבוצות תמיכה במטופלים ובמטפלים העיקריים שלהם הוכחו כשיטה שיכולה לספק רווחה.
פסיכו-פרמקולוגיה: ישנן מספר משפחות של תרופות שהוכחו כבעלות שיעורי הצלחה בטיפול בדיכאון, ביניהן משפחות ה-SSRI (מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין), ה-SNRI (מעכבי קליטה חוזרת בררניים של סרוטונין ונוראדרנלין) וה-TCA (נוגדי דיכאון טריציקליים). למרות שפסיכו-פרמקולוגיה נחשבת לטיפול יעיל למדי נגד MDD, תרופות אלה עלולות לגרום לתופעות לוואי כגון עלייה במשקל, חוסר תפקוד מיני ועוד. מטופלים רבים אינם מגיבים לטיפול זה.
שינויים באורח החיים למניעת דיכאון: בעוד שהגורמים שהזכרנו קודם הם קשיחים יותר, בחירה לערוך שינויים מסוימים באורח החיים יכולה גם היא לסייע בהרחקת התקפי דיכאון, למשל, תזונה ים-תיכונית עשירה בפירות, ירקות, שמן זית ודגים; אימון גופני המסייע בשחרור אנדורפינים המעלים את מצב הרוח, משפר את הערך העצמי ומסיח את הדעת מגורמים מדכאים; שינה טובה ואימוץ שגרה מאוזנת של עבודה-מנוחה-בילוי.
הוכח פעמים רבות כפתרון בטוח ויעיל להקלה על תסמינים של דיכאון. היעילות הגבוהה שלו נובעת מהשדה המגנטי שמופק על ידי טכנולוגיית ה-H-Coil ומצליח להגיע לאזורים נרחבים יותר של המוח תוך גירוי ישיר של המבנים הממוקמים באזורים העמוקים יותר שלו.
מחקר עצמאי שפורסם ב-2019 על ידי כתב-העת Journal of Psychiatric Research קבע כי טיפול ב-Deep TMS בשילוב עם טיפול תרופתי סטנדרטי יעיל בהורדת רמות הדיכאון בקרב מטופלי MDD ברמה טובה בהרבה מזו של ה-rTMS הסטנדרטי בתוספת תרופות או מזו של טיפול תרופתי בלבד.
מחקר רב-מרכזי עם בקרת פלצבו שפורסם ב-2015 בכתב-העת World Psychiatry אישר את היעילות שלו ללא תרופות ומצא כי אחד מתוך כל שלושה מטופלים עם MDD, שאינו מגיב לטיפול תרופתי חוו הפוגה עם Deep TMS בשלב האקוטי של הטיפול.
המחקר מצא גם כי קרוב ל-80% מהמטופלים שלא הגיבו מיידית לטיפול בשלב האקוטי, חוו שיפור בשלב ההמשכי של הטיפול.
בהתבסס על נתונים מתועדים שהתקבלו מלמעלה מ-1,000 מטופלים, Deep TMS הוכח כבעל השפעה רבה אף יותר בסביבת טיפול שאינה מחקרית. מתוך המטופלים שהשלימו 30 טיפולים, כמעט 75% הגיעו לתוצאה קלינית טובה, כאשר אחד מתוך כל שני מטופלים הגיע להפוגה מדיכאון.
הטיפול ב-Deep TMS לא הראה תופעות לוואי משמעותיות או ארוכות טווח. מחקר מ-2007 בכתב-העת Clinical Neurophysiology אישר זאת, כשמצא כי Deep TMS הוא טיפול בעל סבילות גבוהה שאינו גורם לתופעות לוואי קשות.
מטופלים ב-Deep TMS עשויים להרגיש אי-נוחות קלה במהלך הטיפול, תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן:
רוב המטופלים דיווחו כי תופעות הלוואי חלפו זמן קצר לאחר הטיפולים הראשונים.
טכנולוגיית ה-H-Coil הייחודית והמוגנת בפטנט של BrainsWay, ארוזה בתוך קסדה מרופדת שמותאמת אל ראשו של המטופל. עם הפעלת המכשיר, סליל ה-H מפיק פולסים מגנטיים שמווסתים את הפעילות העצבית של המוח.
משך הטיפול ב-Deep TMS של BrainsWay הוא בערך 20 דקות, כאשר הטיפול ב-rTMS הסטנדרטי אורכו 40 דקות. טיפול ב-Deep TMS מחייב בדרך כלל פגישות יומיות במהלך ארבעת השבועות הראשונים, ולאחר מכן פגישות תחזוקה תקופתיות.
התרשים הבא מפרט את פרוטוקול הטיפול ב-Deep TMS, לרבות השלב האקוטי והשלב ההמשכי:
למד כיצד מטופלת שסבלה מדיכאון גילתה את החיים מחדש לאחר הטיפול ב-Deep TMS של BrainsWay עם ד”ר ג’ון זברון מ-Achieve TMS East.
סיפורים נוספים של מטופלים ומטפלים זמינים בגלריית הסרטונים שלנו.
Many depression patients go through a tedious quest for the right treatment which can finally put an...
BrainsWay Introduces the First FDA Cleared (De-Novo), Non-invasive, Medical Device for the Treatment...